বেসিক ব্যাংক লিমিটেড এর সহকারী ব্যবস্থাপক পদের প্রশ্ন সমাধান ২০১৮

0
39

বেসিক ব্যাংক লিমিটেড এর সহকারী ব্যবস্থাপক পদের

প্রশ্ন সমাধান ২০১৮

BASIC Bank Assistant Manager Preli Question -2018

বাংলা প্রশ্ন সামাধান

১.‘গৌরব’এর বিপরীত শব্দ কি?

ক)অপমান

খ)মানহানি

গ)অমর্যাদা

ঘ)লজ্জা

উত্তর:লজ্জা

২.‘ভানুমতির খেল প্রবচনটি বোঝায়

ক)চালবাজি

খ)ফটকাবাজি

গ)ফেরববাজি

ঘ)ভেলকিবাজি

উত্তর:ভেলকিবাজি

৩.‘যে বিষয়ে কোন বিতর্ক নেই এক কথায় প্রকাশ কি?

ক)নির্বাক

খ)হতবাক

গ)বিতর্কিত

ঘ)কোনোটিই নয়

উত্তর:কোনোটিই নয়

Exp: সঠিক শব্দটি হল অবিসংবাদীত।।

৪.সমুদ্র এর সমার্থক শব্দ নয় কোনটি?

ক)রদনী

খ)অর্পব

গ)কলত্র

ঘ)আপ্লব

উত্তর:রদনী

৫.বাংলা সাহিত্যের অনবদ্য উপন্যাস ‘কপালকুণ্ডলা’এর রচয়িতা কে?

ক)রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

খ)শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

গ)মধুসূদন দত্ত

ঘ)বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

উত্তর:বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

৬.‘রাজবন্দীর জবানবন্দী’কার লেখা?

ক)শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

খ)প্রথম চৌধুরী

গ)কাজী নজরুল ইসলাম

ঘ)রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

উত্তর:কাজী নজরুল ইসলাম

৭.‘অপমান’শব্দের‘অপ’উপসর্গটি কোন অর্থে ব্যবহৃত?

ক)বিপরীত

খ)বিকৃত

গ)অভাব

ঘ)নিকৃষ্ট

উত্তর: বিপরীত

৮.কোনটি ‘আকাশ শব্দের সমার্থক শব্দ নয়?

ক)হিমাংশু

খ)গগন

গ)অম্বর

ঘ)ব্যোম

উত্তর:হিমাংশু

৯.কোনটি নিত্য সমাসের সমস্ত পদ?

ক)মনমাঝি

খ)উপনদী

গ)নরপশু

ঘ)গ্রামান্তর

উত্তর:গ্রামান্তর

১০.বাংলা সাহিত্যের অনবদ্য উপন্যাস কপালকুণ্ডলা এর রচয়িতা কে?

ক)রবীন্দ্রনাথ ঠাকুর

খ)শরৎচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

গ)মধুসূদন দত্ত

ঘ)বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

উত্তর:বঙ্কিমচন্দ্র চট্টোপাধ্যায়

১১.শুদ্ধ বানান কোনটি?

ক)পিপিলীকা

খ)পীপিলিকা

গ)পিপিলিকা

ঘ)পিপীলিকা

উত্তর:পিপীলিকা

১২.গুরুজনে ভক্তি কর- বাক্যটিতে ‘গুরুজনে কোন কারক?

ক)কর্তৃকারক

খ)কর্ম কারক

গ)করণ কারক

ঘ)সম্প্রদান কারক

উত্তর:সম্প্রদান কারক

১৩.কোথায় থাকা হয় এটি কোন বাচ্যের উদাহরণ?

ক)কর্তৃবাচ্য

খ)কর্মবাচ্য

গ)ভাববাচ্য

ঘ)কোনোটিই নয়

উত্তর:ভাববাচ্য

১৪.‘সূর্য দীঘল বাড়ি’ কোন ধরনের রচনা?

ক)নাটক

খ)উপন্যাস

গ)রম্য রচনা

ঘ)কাব্যগ্রন্থ

উত্তর:উপন্যাস

১৫.‘অর্বাচীন এর বিপরীত শব্দ কোনটি?

ক)প্রাচীন

খ)বাচীন

গ)নবীন

ঘ)কোনটিই নয়

উত্তর:প্রাচীন

১৬.বায়স’শব্দের অর্থ

ক)কোকিল

খ)বায়বীয়

গ)কাক

ঘ)কোনটিই নয়

উত্তর:কাক

ইংরেজি প্রশ্ন সামাধান

১৭. Ostrich: Bird

ক)bud : leaf

খ)tiger : cat

গ)guest : storm

ঘ)lizard : frog

উত্তর:  tiger : cat

Answer: Ostrich- একধরণের Bird আর Tiger- এক ধরণের Cat.

১৮. Curdle: Milk

ক)flow : water

খ)change : oil

গ)brew: coffee

ঘ)clot: blood

উত্তর:  clot: blood

Exp: Milk জমাট বেধে Curdle হয়; আর, Blood জমাট বেধে Clot হয়।

১৯. Conscious : Careless

ক)careful : ugly

খ)graceful: ugly

গ)generous : unkind

ঘ)careful : indifferent

উত্তর:  careful : indifferent

Exp: পরস্পর বিপরীত শব্দ।

২০. Light : Blind

ক)tongue : sound

খ)voice : vibration

গ)speech : dumb

ঘ)None of them

উত্তর:  speech : dumb

Exp: Blind cant see light. Dumb cannot speak.

২১. Complete shutdown ___ observed today against new law.

ক)is being

খ)can be

গ)is been

ঘ)was been

উত্তর:  is being

Exp: Passive voice of present continuous tense.

২২. The officer has stayed away from ____ populism such as raising the income tax exemption limit.

ক)restricted

খ)classified

গ)overt

ঘ)furtive

উত্তর:  overt

২৩. Mohit was advised to take ______ since he broke his leg in the accident.

ক)medicine

খ)coffee

গ)leftover

ঘ)rest

উত্তর:  rest

২৪. We must Endeavour to _______ the miseries of poor.

ক)mitigate

খ)elaborate

গ)discourage

ঘ)Augment

উত্তর:  mitigate

গণিত প্রশ্ন সামাধান

২৫. In a container, there are 2 green marbles and 2 red marbles. You randomly pick the marbles. What is the probability that both of them are green?

ক)1/2

খ)1/3

গ)¼

ঘ)1/6

উত্তর:  D

Solution:

green ball = 2

Red ball = 2

From 4 balls, possibility of 2 green = 4C2 = 6

From 2 balls, possibility of 1 green = 2C2 = 1.

From rest 2 balls, possibility of being green = 2C2=1

Possibility of 2 green = (2C2 x 2C2)/4C2= (1×1)/6= 1/6

২৬. To represent a family budget on a circle graph, how many degrees of the circle should be used to represent an item that is 20% of the total budget?

ক)76°

খ)72o

গ)60°

ঘ)20°

উত্তর:  72o

Solution:

Total circle = 360°

20% used 20% of 360° = (20/100) × 360° = 72°

২৭. A boat sailing against a stream of river tanks 6 hours to travel 24tm, while sailing with the stream it takes 4 hours to travel the same distance. What is the speed of the stream?

ক)2.5 km/hr

খ)1.5 km/hr

গ)1 km/hr

ঘ)0.5 km/hr

উত্তর:  1 km/hr

Solution:

Let,

Speed of stream =y &

Speed of boat = x

ATQ,

x-y= 24/6 = 4— (i)

x+y = 24/4 = 6 ——– (ii).

From,

(ii) – (i),

x+y-x+y = 6-4

Or, 2y = 2

Or, y = 1

২৮. A milkman purchases the milk at Tk. x per liter and sells it Tk. 2x per liter still he mixes 2 liters water with every 6 liters of pure milk. What is the profit percentage?

ক)116%

খ)166.66%

গ)60%

ঘ)100%

উত্তর:  166.66%

Solution:

Let,

He purchases 6liters milk.

So, cost of 6 liters = 6x tk.

After mixing 2 liters waters, he sells , (6+2)= 8 liters

Now, selling price of 8 liters = 8 × 2x = 16x tk.

Profit = 16x – 6x = 10x tk.

Profit percentage = (10x/6x) × 100 = 166.66%

২৯. A man could buy a certain number of notebooks for Tk. 300. If each notebook cost is Tk. 5 more, he could have bought 10 notebooks less for the same amount. Find the price of each notebook?

ক)15

খ)20

গ)10

ঘ)৪

উত্তর: 10

Solution:

Let,

Cost of 1 Note book = x tk.

ATQ,

300/x  = {300/(x+5)} + 10

Or, (300/x) – 300/(x+5)  =  10

Or, (300x+1500-300x)/{x(x+5)} = 10

Or, x(x+5)10 = 1500

Or, x2 +5x-150 = 0

Or, (x+15)(x-10) =0

Or, x≠ -15, x=10

৩০. 4 men and 6 women can complete a work in ৪ days, while 3 men and 7 women can complete it in 10 days. In how many days will 10 women complete it?

ক)40 days

খ)36 days

গ)32 days

ঘ)34 days

উত্তর:  40 days

Solution:

4men + 6 women complete in 1 day = 1/8 part ——-(1)

3 men + 7 women complete in 1 day = 1/10 part —–(2)

From, (1)×3 – (2) ×4

12men + 18 women complete in 1 day = 3/8 part ——-(1-

12 men + 28 women complete in 1 day = 4/10 part —–(2)

-10 women complete in 1 day  = 3/8 – 4/10 = -1/40

So, 10 women complete in 1 day  = 3/8 – 4/10 = 1/40 part

So, they complete the work in 40 days

৩১. Two-fifth of one-fourth of three seventh of a number is 15. What is the half of the number?

ক)75

খ)157

গ)175

ঘ)57

উত্তর:  175

Solution:

Let,

The number = x

ATQ,

2/5 × ¼ × 3/7 × x =15

Or, 16x/ 140 = 15

Or, x = 350

½ of 350 =175

৩২. Length of a train is 170 meters and speed of train is 63 km/hour. This train can pass a bridge in 30 seconds, then find the length of the bridge.

ক)355m

খ)325m

গ)365m

ঘ)312m

উত্তর:  355m

Solution:

Let,

Length of bridge = x m

ATQ,

63000/(60×80) = (170x+x)/30

Or, x+170 = 105 × 5

Or, x =525- 170

Or, x = 355

৩৩. A water tank has two taps (Tap-1 and Tap 2). Tap-1 can fill a tank in 8 hours and Tap-2 can empty the tank in 16 hours. How long will they fill the tank if both taps are opened simultaneously but Tap-2 is closed after 8 hours?

ক)10

খ)12

গ)14

ঘ)16

উত্তর: 12

Solution:

Tap-1, fills in 1 hr =  1/8

Tap-2, empties in 1 hr = 1/16

When both taps are open, the tank fills in 1 hr = (1/8 – 1/16) = 1/16

In 8 hrs, the tank fills =  1/16 ×৪ = ½

Remaining = 1 – ½ = ½

½ is filled by only Tap 1

1/8 is filled by Tap-1 in 1 hr

So, ½ is filled by = (1×8)/2= 4 hr

Total time = 8+4 = 12 hr

৩৪. A cylindrical rod of iron, whose height is equal to its radius, is melted and cast into spherical balls whose radius is half the radius of the rod. Find the number of balls.

ক)3

খ)4

গ)5

ঘ)6

উত্তর: 6

Solution:

Volume of cylinder = πr2h [Here h = r]

= πr2×r = πr3

Volume of sphere = 4/3 πr3  [Here r = r/2)

=(4/3) π× (r/2)3 = (πr3)/6

Number of balls = πr3/( πr3/6)= 6

৩৫. Rahim borrowed Tk. 800 at 6% per annum and Karim borrowed Tk. 600 at 10% per annum. After how much time, will they both have equal debts?

ক)(50/3)×yr

খ)(83/3)×yr

গ)(44/3)×vr

ঘ)(20/3)×yr

উত্তর:  (50/3)×yr

Solution:

Let,

After x years their debts will be equal.

ATQ,

{800 × (6 × x)/ 100}+800 = {600 × (10 × x)/ 100}+600

⇒ 48x + 800 = 60x + 600

⇒ 60x – 48x = 800 – 600

⇒12x = 200

⇒ x = 50/3

৩৬. The average of 6 numbers is 25. If 3 more numbers, with an average of 22 are added to these numbers, what will be the average of the combined 9 numbers?

ক)24

খ)25

গ)26

ঘ)28

উত্তর: 24

Solution:

Sum of 6 numbers = (6×25) = 150.

Sum of 3 additional numbers = (3 × 22) = 66.

Sum of (6 + 3) =9 numbers = (150+66)=216

.: average of 9 numbers = 216/9 = 24

৩৭. The difference of two numbers is 1365. On dividing the larger number by the smaller, we get 6 as quotient and the 15 as remainder. What is the smaller number?

ক)270

খ)1270

গ)350

ঘ)720

উত্তর:  270

Solution:

Let,

Smaller number = x,

difference =1365

So, the larger number = (x +1365)

ATQ,

6x +15 = x+ 1365

Or, 5x = 1350

Or, x= 270

৩৮. The product of two positive numbers is p. If each of the number is increased by 2, the new product is how much greater than twice the sum of the two original number?

ক)p times

খ)2p times

গ)(p + 4) times

ঘ)(2p + 3) times

উত্তর:  (p + 4) times

Solution:

Let,

One number is = x; other = y

xy = P —– (i)

(x + 2) (y + 2) = xy + 2y + 2x + y

xy + 2 (x + y) + 4 = xy + 4 + 2(x + y)

= P + 4 + 2(x + y)

The new result is (P+4) greater.

৩৯. If a > b > 1, then which of the following is true?

ক)a2>b2

খ)a2> ab

গ)b + a> 2a

ঘ)a – b<0

উত্তর:  a2>b2

Solution:

Let,

a = 3 & b=2

Option a) a2> b2 = (3)2> (2)2 = 9 > 4 True

Option b) a2 < ab = (3)2 < 3 x 2 =9<6 false

Option c) a – b<0= 3-2<0 = 1< 0 false

Option d) b +a > 2a = 2+3> 2 x 3 = 5 > 6 false

৪০. A and B together can do a piece of work in 40 days. A having worked for 20 days, finishes the remaining work alone in 60 days. In how many days shall B finish the whole work alone?

ক)60 days

খ)70 days

গ)80 days

ঘ)90 days

উত্তর:  C

Solution:

Let, A’s 1 day’s work = x and B’s 1 days work =y

Then,

x + y = 1/40 ——(1)

20x + 60y = 1 —-(2)

From (2) – (1)×20,

20x  + 60y – 20x -20y = 1 – ½

Or, 40y = ½

Or, y = 1/80

Therefore B’s 1 day work = 1/80

Hence, B alone finishes the work in 80 days

৪১. A jar contains white, red and green marbles in the ratios 2:3:5. Six more green marbles are added to the jars, and then the ratio becomes 2 : 3:7. How many white marbles are there in the jar?

ক)5

খ)6

গ)9

ঘ)10

উত্তর: 6

Solution:

Ratio of W : R : G= 2: 3:5।

If 6 Green is added, Ratio becomes W: R:G = 2: 3:7

Difference of ratio for 6 marbles = 7 – 5 = 2

For 1 ratio = 3 marbles

White marbles = 2×3 = 6

৪২. The length of a rectangular plot is 3 folds its width. Half the area of the plot is covered by a playground whose area is 363 square meter. What is the length of the plot?

ক)18.50m

খ)13.61m

গ)17.21m

ঘ)15.51m

উত্তর:  None

Solution:

Let, width = x

.: The length of the plot = 3x

ATL,

x × 3x = 363 × 2

⇒3×2 = 363 × 2

⇒ x = 15.56

The length of the plot = 3×15.56 = 46.67 m

৪৩. A box contains 10 electric bulbs from which 2 bulbs are defective. Two bulbs are chosen at random. What is the probability that one of them is defective?

ক)3/10

খ)16/45

গ)25/68

ঘ)8/33

=x 363×2

উত্তর:  16/45

Solution:

Defective 2; Normal ৪

Probability that one of them is defective will be,

= (8C1×2C2)/10C2

= (8×2)/45

= 16/45

৪৪. Three pipes A, B and C can fill a tank in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 6 hours. The number of hours taken by C alone to fill the tank is:

ক)8 hours

খ)10 hours

গ)14 hours

ঘ)18 hours

উত্তর:  18 hours

Solution:

A + B+C fill the tank in 6 hrs

A+B+C fill in 2 hrs = 2/6 = 1/3

Remaining = 1- 1/3 = 2/3

In 6 hrs A + B fill 2/3

In 1 hr A + B fill 2/3 × 1/6 = 1/9

Now C alone fill in 1 hr = 1/6 – 1/9 = 1/18

So, C needs 18 hrs to fill the tank.

৪৫. If x=7 – 4√3 then find the value of x+1/x?

ক)3√3

খ)8√3

গ)14

ঘ)14 + 8√3

উত্তর:  14

Solution:

x =7 – 4√3

1/x = 1/(7 – 4√3) = (7 + 4√3)/ (7 – 4√3)( 7 + 4√3) = (7 + 4√3)/49-48 =(7 + 4√3)

x+1/x = 7 – 4√3 + 7 + 4√3 = 14

৪৬. An employer pays 3 workers X, Y and Z a total of Tk. 36,600 a week. X is paid 125% of the amount Y is paid and 80% of the amount Z is paid. How much does X make a week?

ক)9,000

খ)12,000

গ)10,800

ঘ)11,700

উত্তর:  12,000

Solution:

X= 125% of y = 125y/100 = 5y/4

Or, y = 4x/5

Again,

X= 80% of z = 80z/100 = 4z/5

Or, z= 5x/4

X:y:z = x:4x/5:5x/4 = 20:16:25

Sum of ratio = 20+16+25=61

So, x makes a week = 20/61 × 36600 = 20×600=12000

৪৭. The volume of a rectangular solid is to be increased by 50% without altering its base. To what extent the height of the solid must be changed.

ক)50%

খ)40%

গ) 30%

ঘ)20%

উত্তর: 50%

Solution:

Let,

Volume = LBH

ATC,

LBH + 50% of LBH

=LBH + LBH/2

Let, H is to bbe increased by x%

So,

LB(H+Hx/100) = LBH + LBH/2

Or, LBH + LBHx/100 = LBH + LBH/2

Or, LBHx/100 = LBH/2

Or, x/100= ½

Or, x = 50%

৪৮. If is added to the square of a number, the answer so obtained is 16202. What is the 1/26 of that number?

ক)5.65

খ)2.70

গ)3.50

ঘ)6.66

উত্তর:  3.50

Solution:

ATQ,

(89)2 + x2 = 16202

Or, x2 = 16202 – (89)2= 16202 – 7921 = 8281

.::x=√(8281) = ±91

Now, 1/26 of 91 = 3.50

সাধারণ জ্ঞান প্রশ্ন সামাধান

৪৯. Time difference of Bangladesh with “Greenwich Mean Time” is

ক)5

খ)6

গ)7

ঘ)8

উত্তর:  6

৫০. Gravity setting chambers are used in industries to remove

ক)NOX

খ)SOX

গ)CO

ঘ)Suspended particulate matter

উত্তর:  Suspended particulate matter

৫১. Brown Waterfalls are situated in:

ক)Australia

খ)New Zealand

গ)Canada

ঘ)Switzerland

উত্তর:  New Zealand

৫২. The length of the day is determined in

ক)astronomical units

খ)solar terms

গ)length of the hours

ঘ)none of the above

উত্তর:  astronomical units

৫৩. Which of the following is not an E-Banking product?

ক)ATM

খ)SMS banking

গ)Plastic money

ঘ)School banking

উত্তর:  School banking

৫৪. Guarantee to an exporter that the importer ill pay immediately for the goods ordered by him, is known as

ক)Letter of Credit

খ)Inflation

গ)Laissez-faire

ঘ)None of these

উত্তর:  Letter of Credit

৫৫. “Green Peace” is an organization deals with

ক)Environment

খ)Economics

গ)History

ঘ)None of these

উত্তর:  Environment

৫৬. Detroit in USA is known as the city of

ক)Rockets

খ)Motor Cars

গ)Lights

ঘ)Aero-planes

উত্তর:  Motor Cars

৫৭. What kind of organization is NATO?

ক)Military

খ)Political

গ)Social

ঘ)Environmental

উত্তর:  Military

৫৮. Which of the following organization of the World Bank is known as soft loan window?

ক)IDA

খ)MIGA

গ)IDB

ঘ)IFC

উত্তর:  IDA

৫৯. Which of the following is correct as the name of a reputed organization?

ক)iccddr’b

খ)icddr,b

গ)iccddr.b

ঘ)icddrb

উত্তর:  icddr,b

৬০. Which one is not direct tax?

ক)Income tax

খ)Wealth tax

গ)VAT

ঘ)All of these

উত্তর:  VAT

৬১. The process of removing unwanted part of an image is called

ক)Hiding

খ)Bordering

গ)Cutting

ঘ)Cropping

উত্তর:  Cropping

Basic Computer

৬২. Which of the following is not the Section Break Option?

ক)Next Page

খ)Previous Page

গ)Odd Page

ঘ)Even Page

উত্তর:  Previous Page

৬৩. Portrait and Landscape are

ক)Page Orientation

খ)Pager Size

গ)Page Layout

ঘ)All of above

উত্তর:  Page Orientation

৬৪. Which of the followings is word processing software?

ক)WordPerfect

খ)WordPad

গ)MS Word

ঘ)All of above

উত্তর:  All of above

৬৫. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as

ক)Storage

খ)Output

গ)Input

ঘ)Information

উত্তর:  A,C

৬৬. Graphical pictures that represent an object like file, folders etc, are:

ক)Icons

খ)Desktop

গ)Task bar

ঘ)Windows

উত্তর: Icons

আরো পড়ুনঃ-

download-pdf

Download From Google Drive

Download

Download From Yandex

Download

👀 প্রয়োজনীয় মূর্হুতে 🔍খুঁজে পেতে শেয়ার করে রাখুন.! আপনার প্রিয় মানুষটিকে “send as message”এর মাধ্যমে শেয়ার করুন। হয়তো এই গুলো তার অনেক কাজে লাগবে এবং উপকারে আসবে।