প্রশ্ন সমাধান

সমন্বিত ৮ ব্যাংকের MCQ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান ২০১৯|Question Solution of 8 Bank MCQ Test 2019

সমন্বিত ৮ ব্যাংক/আর্থিক প্রতিষ্ঠানের MCQ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান  ১০/০৫/ ২০১৯

১০ মে ২০১৯ তারিখে অনুষ্ঠিত  সমন্বিত ৬টি ব্যাংক ও ২টি আর্থিক প্রতিষ্ঠানের MCQ পরীক্ষার প্রশ্ন ও সমাধান

Combined 8 Bank Senior Officer MCQ Exam Question Solution 2019:

Organization Name: Combined Bank Under Bangladesh Bank

Exam Type: Preliminary MCQ Exam

Post: Senior Officer (General)

Combined 8 Bank and FIS Name And Vacancy:

1. Sonali Limited-260

2. Janata Bank Ltd-400

3. Bangladesh Krishi Bank-397

4. Bangladesh Development Bank-12

5. Karmasangsthan Bank-107

6. Probashi Kollyan Bank-36

7. Investment Corporation of Bangladesh (ICB)-05

8. Bangladesh House Building Finance Corporation(BHBFC)-12

Total Vacancy: 1229
Exam Taker: Ahsanullah University of Science and Technology (AUST)

Exam Date: 10 May 2019

Exam Time: 10:30 AM to 11:30 AM

English Part Solution:Fill in the gap.

1. Children must be —– in love and care. Ans: brought up

2. A family looked for a double bedroom —-for three days. Ans: suite

3. It is natural for men to wish —distinction. Ans: For

4. I am exactly like my mother. I think I have—-her. Ans: taken after

Select most closely opposite word.

5. Acute-Dull

6. Ornery-Easy

7. Voluntary-Compulsory

8. Affluence-poverty

Find The correctly spelled word.

9. Efflorescence

10. Adventitious

11. Capricious

12. Aberrant

Read the following question and answer the question.

Raisins are dried grapes that have been eaten for thousands of years. Nearly 3,500 years ago, the first raisins were discovered as grapes that were drying in the sun on a vine. In medieval Europe, raisins were used as sweeteners, medicine, and even as a form of money!
In America, raisins were first grown after an 1873 heat wave in California destroyed its valuable grape crop, leaving only dried, wrinkly, but tasty grapes on the vines. Soon, farmers began developing seedless grapes in California that were thin-skinned and sweet. These grapes would be purposely dried in the sun and became the popular dark raisin we eat and enjoy today. Later, a golden variety of raisin was made by treating grapes with a chemical called sulfur dioxide and using special methods to dry them.
Today, central California remains the center of the world’s raisin industry, producing nearly 95 percent of the world’s raisins. Its green valleys, sunny climate, and hot temperatures provide the perfect conditions for grapes that are dried into raisins.

13. Which of the following were raisins not used as? Ans: weapons

14. Golden raisins were discovered ______. Ans: after dark raisins.

15. What would be the best title for this passage? Ans: A History of Raisins

16. Which of the following has the same meaning as the word “variety” in the sentence below?
Later, a golden variety of raisin was made by treating grapes with a chemical called sulfur dioxide and using special methods to dry them.

Ans: type of

বাংলা অংশ সমাধানঃ

17. পদ্মার পলিদ্বীপ কার রচনা- আবু ইসহাক
18. সোনালী কাবিন এর রচয়িতা কে- আল মাহমুদ
19. অপু ও দুর্গা চরিত্র দুটি কোন উপন্যাসের- পথের পাঁচালী
20. পায়ের আওয়াজ পাওয়া যায় নাটকের পটভূমি কি- মুক্তিযুদ্ধ
21. নিচের কোনটি শুদ্ধ- নিশীথিনী
22.নিচের কোন বানানটি অশুদ্ধ- দুরাবস্থা
23. ন্যায় শব্দের বিশেষণ- ন্যায্য
24. ণ-ত্ব বিধি সাধারণত কোন শব্দে প্রযোজ্য- তৎসম
25. ’বলাম’ শব্দের ব উপসর্গ কি অর্থ নির্দেশ করে- সহিত
26.শিক্ষায় আমাদের আগ্রহ বাড়ে, শিক্ষায় কোন কারক- করণ
27. নিচের কোনটির পুরুষবাচক রূপ নেই- কুলটা
28. প্রিয়ংবদা শব্দটি কোন সমাস- উপপদ তৎপুরুষ
29. নবোঢ়া শব্দের সন্ধি বিচ্ছেদ কোনটি- নব+উঢ়া
30. বক্তব্য এর সঠিক প্রকৃতি প্রত্যয় কোনটি- বচ্+তব্য
31. নালিশটা অযুক্তিক কোন ধরনের বাক্য- অস্তিবাচক
32. যে বন হিংস্র জন্তুতে পরিপূর্ণ এক কথায় কি হবে- শ্বাপদসংকুল

গণিত অংশ সমাধানঃ

33) 4

34) 10191

35) 56.25%

36) 34.48

37) 3 days

38) 54days

39) 48days

40) 110

41) 60,000

42) 14700

43) 9.2m

44) 20 years

45) 40

46) 35

47) 5%

48) none of these

49) 3:4

50) 29:22

51) 33

52) 37 mins

53) 6 sec

54) 3.6

55) 10/21

56) 60m

সাধারণ জ্ঞান ও কম্পিউটার অংশ সমাধানঃ

57. The rocket launched from french carried how many satellites-
58. Professor Amartya Sen associated with- Economics
59. Each year world red cross and red crescent day is celebrated on- 8 May
60. For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is- periscope
61. G-15 is an economic grouping of- 3rd world Nations
62. For galvanizing iron which of the following metals is used? Ans: Zinc
63. Study of life in outer space is known as- Exobiology
64. The first man made satellite sputnik 1 is launched by the former USSR in- 1957
65. The headquarters of organization of petroleum exporting countries is located in-Vienna
66. The longest railway line in the world, Trans-Siberian is in- Russia
67. The instrument used to measure electric current is-Ammeter
68. Brent index is associated with-crude oil prices
69. Graphic pictures that represent an object like file folder etc. are: Icons
70. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as: Megabytes
71. Which network protocol is used to send email: FTP
72. The program compresses large files smaller file: WinZip
73. Which components appear in the initial windows start up display?: Task bar
74.
75. How can you update the values of formula cells if Auto Calculate mode of Excel is disabled?: F9
76. Which of the following Excel screen components can NOT be turned on or off?:None of above
78. Which of the following is not the Section Break Option? Previous Page
77. Which enables us to send the same letter to different persons? mail merge
79. What future you will use to apply motivation effect in between a slide exits and another enters? Slide Transition
80. Which of the following font effect is not available in power point dialog box- Strikethrough

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
error: Content is protected !!